Kráľom remesiel sa stal 83-ročný kováč Marek Guzy z Veľkej Lomnice

11.07.2010 Kežmarok

Kežmarok 11. júla (TASR) - Jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu s názvom Európske ľudové remeslo (EĽRO) dnes vyvrcholil v Kežmarku o 15.00 h vyznamenaním najlepšieho remeselníckeho majstra podujatia.
Titul kráľ remesiel dnes získal na základe spoločného rozhodnutia 14-členného organizačného štábu 83-ročný kováč Marek Guzy z Veľkej Lomnice.
Podľa organizátorov podujatia si zručný kováč v úctyhodnom veku svoj titul oprávnene zaslúži. \"Je to ozajstný majster svojho remesla, celý svoj život prežil pri kováčskej vyhni, \" uviedol pre TASR riaditeľ podujatia Ladislav Melikant. Ako dodal, tohtoročný kráľ remesiel si svoje vyznamenanie zaslúži o to viac, že sa na tradičnom podujatí v Kežmarku aktívne zúčastňuje už viac ako 10 rokov. Za víťazom Európskeho ľudového remesla skončili na druhom mieste šindliari z Vikartoviec.
Počas podujatia vzbudil pozornosť verejnosti aj zvonkár Stanislav Otruba zo Zázrivej, ktorý v Kežmarku vyhotovil počas dvoch dní kravský plechový zvon netypických rozmerov. \"Je vysoký 50 a plece, čiže jeho šírka je 63 centimetrov. Začal sa vyrábať už v piatok poobede a s menšími prestávkami sme ho dokončili v sobotu podvečer, \" povedal pre TASR Marián Benko, ktorý výrobu rekordného zvona osobne inicioval a organizačne zabezpečil. Podľa jeho slov sa pri výrobnom procese vyhotovila príslušná dokumentácia a netradičný remeselnícky kúsok pravdepodobne zapíšu do Slovenskej knihy rekordov.
Tohtoročné EĽRO sa začalo v piatok 9. júla. Zúčastnilo sa na ňom 200 remeselníkov zo Slovenska, Poľska, Česka, Nemecka a Litvy, vystúpilo na ňom viac ako 1000 účinkujúcich. \"Naše snahy o kvalitné podujatie umocnilo počasie, s ohľadom na návštevnosť bol tento ročník najsilnejší, odhadom sa ho zúčastnilo asi 55.000 ľudí, \" uzavrel Melikant.
 

Vyberte región